Opp på tå

by Camilla

Giselle 2009

Giselle

Svanesj¿en 2011

Svanesjøen

Den Norske Opera & Ballett _ Askepott 2012

Askepott

N¿tteknekkeren

Nøtteknekkeren

Endelig er billetter til Tornerose bestilt. Ballett er noe av det fineste jeg vet om. Tåspissko og strutteskjørt. Sukk. Veldig jentete og sukkersøtt, en stor klisjé, men det hjelper ikke. Når den nydelige prima ballerinaen (som oftest Maiko Nishino) svever over gulvet og snurrer seg rundt i ustanselige piruetter, uten å bli svimmel, falle ned fra tærne eller miste kontrollen- nei, da kan jeg ikke blunke engang, jeg må få med meg alt. Etter forestillingen drømmer jeg om lag på lag med tyll, og lyserosa trikotdrakt, eller i det minste et par slitte tåspissko som kan henge til pynt hjemme.

Det får bli en annen gang. I mellomtiden skal jeg i Operaen.

Giselle er uten tvil den fineste balletten jeg har sett. Vi satt langt foran, nesten orkesterplass, og jeg turte nesten ikke puste, i frykt for at de vevre danserne på scenen skulle falle. Men de er altfor dyktige til det. Så vakkert var det at selv den gamle mannen som satt ved siden av meg, annethvert minutt ropte høyt -Bravo! (han rullet på r-en, og la trykket på den siste vokalen, som for øvrig ble uttalt, litt nasalt, som -å. Ingen tvil om at han var kultivert). Kostymene i Giselle var i en klasse for seg.

Andre favoritter er Nøtteknekkeren, et must hver desember, gir umiddelbar julestemning.

Svanesjøen er jo en klassiker, flott musikk, koreografi og kostymer, dramatisk og dyster.

Askepott så vi i fjor, den var humoristisk, fin og søt. Hele salen lo, og det er ikke verst.

Har du noen tips til fine forestillinger i Oslo fremover? Tar gjerne i mot med takk!

Alle foto: Erik Berg og Jörg Wiesner/www.operaen.no

Advertisements