Min beste bolleoppskrift!

by Camilla

IMG_4339Mens mannen i huset står for mesteparten av matlagingen, baker jeg hver uke brød og rundstykker, i blant boller og kanelboller. Jeg elsker gjærbakst, og siden det er fastelavn i dag, skal jeg dele verdens beste bolleoppskrift med dere. Bollene blir supermyke og luftige, og spist opp i en fei, hvis jeg ikke rekker å fryse noen først. De er også kjempegode med smør og brunost på.

Du trenger: 

  • 100 g smør (jeg bruker alltid meierismør)
  • 5 dl melk
  • 1,3 l hvetemel
  • 1 pk tørrgjær
  • 1/4 ts salt
  • 1-1,5 dl sukker (avhengig av hvor søte boller du vil ha)
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1/2 ts kardemomme
  • 1 egg
  • 1-1,5 dl rosiner

Smelt smøret i en kjele og tilsett melka, varm opp til det blir fingervarmt (jeg foretrekker bitte litt over 37 grader når jeg baker med tørrgjær). Bland sammen mel, tørrgjær, sukker, vaniljesukker, salt og kardemomme. Tilsett den lunkne melkeblandingen, et sammenpisket egg og rosiner. Elt deigen godt, og la den heve i 30-40 minutter, på et lunt sted. Nb! La deigen være litt klissete, har du i for mye mel blir bollene harde. Kna deigen før du triller ut bollene, jeg får som regel mellom 20-25 stk. La bollene heve til dobbel størrelse i 45-60 minutter på et lunt sted. Pensle med egg, og stek midt i ovnen på 225 grader i 10 minutter, husk at steketiden kan variere fra ovn til ovn.

Hvis du vil lage lussekatter, tilsetter du 1 gram finmalt safran. Du kan også ha oppi sjokoladebiter i røra, fylle bollene med syltetøy eller bruke oppskriften til å lage kanelboller.

IMG_4333I dag var vi tomme for sukker, så jeg brukte en kombinasjon av ekte vaniljesukker og melis, og det ble veldig bra. Grunnet en noe slunken pose med hvetemel, ble jeg også nødt til å bruke litt byggmel, men det hadde ikke noe å si for verken smaken eller konsistensen.

– Har du husket gjær, mamma? Bakermester Valdemar er alltid med. 

Advertisements