Smugtitt på dagens kupp

by Camilla

20140405_133704Har jeg sagt at jeg elsker loppemarkeder? Dagens loppisrunde fikk en bitte litt treg start, fant et par småting på Lysejordet, men utvalget var ikke helt det store. Dessuten var jeg hakket for sent ute i møbelavdelingen på Huseby, slik at jeg gikk glipp av et utrolig stilig ovalt sofabord i palisander fra 50-tallet, bordet var som tatt rett ut av Mad Men, åh, som jeg ble misunnelig på den heldige kjøperen! Sånn er det, en kan ikke være først i alle avdelingene, selv om en er der ved åpningstid. Men brått ble jeg blid igjen, svippet nemlig innom Smestad til slutt, selv om jeg ikke forventer å finne noe fint to timer etter åpningstid. Men bak disken i klesavdelingen hang denne mintgrønne vintagekjolen, ingen av dem som hadde prøvd den tidligere på dagen hadde visst fått igjen glidelåsen i ryggen, så en skal ikke kimse av liten bh-cup, haha (nå skal det sies at det er veldig mange fine vintageplagg jeg heller ikke har fått igjen altså, damene var jo så små før). Fikk prutet ned kjolen med tilhørende sjal, til 150 kr. Kjolen hadde noen stygge flekker, men de gikk heldigvis av i vask, lot den ligge i 30 minutter i lunkent vann med Milo og litt Vanish flekkfjerner. Det er det som er litt skummelt med vintageplagg, i blant går flekkene av, i blant ikke, og det vet en jo ikke før en har prøvd. Og da har en jo allerede betalt. Jeg leverer veldig sjelden plagg til rens, jeg sender i stedet klærne på det snilleste programmet i vaskemaskina, eller prøver mild håndvask. I flesteparten av tilfellene går det helt strålende.

Et plagg som derimot ikke tålte fem minutters håndvask, var den svarte, fine paljettjakken jeg også fant i dag, den virket litt skjør, men jeg ville så gjerne bli kvitt røyklukta som satt i stoffet. Da jeg skulle skylle opp jakken, var vannet helt kullsvart, stoffet løste seg sakte, men sikkert opp, og alle paljettene var borte. Tilbake i vasken lå et slapt tøystykke med et geleaktig lag. Et kjapt google-søk avslørte at det mellom 1920 og 1950 var vanlig å lage paljetter av gelatin, som verken tålte varme eller vann uten at de smeltet. En liten aha-opplevelse, med andre ord. Litt synd at et så gammelt og fint plagg bokstavelig talt forsvant rett foran nesa mi, men da har jeg iallfall lært det. Foran på jakken var det noen fine perlebroderier, disse perlene må være av plastikk, for de hadde holdt seg godt. Jeg klippet dem ut, kanskje jeg kan sy dem på noe annet.

IMG_4442Alt som er igjen… 

Har du vært på loppemarkeder enda, og har du funnet noe fint?

Advertisements