Slik trekker du om en (retro) sofa

by Camilla

IMG_7538Endelig er jeg ferdig med denne dagsengen/sovesofaen, som jeg kjøpte på bruktbutikken i Hamar i sommer. Jeg er veldig fornøyd med resultatet, og innmari stolt over å ha fått det til! Sofaen, en stilig, minimalistisk Svanette fra Ekornes, designet av Ingmar Relling (fra møbeldesignerduoen Rastad & Relling) på 50-60-tallet, hadde et for så vidt pent brukt, men nokså stygt, olivenbrunt ulltrekk. Noen ville nok beholdt det originale stoffet, men litt av moroa er jo å få de gamle møblene til å passe inn hos oss. Og da må det i blant litt oppussing til. – En smal sak å sy nytt trekk, vi tar den!, sa jeg til Audun, som først så litt skeptisk ut der han satt på den nedsunkne madrassen. Men han var ikke vanskelig å overtale. Er jo aldri feil å investere i god design, og min kjære mann har også et øye for sånt, bare så det er sagt. Pappa hadde dessuten spøkt med at han kunne komme kjørende med hengeren hvis jeg fant noe stort. Ha ha. Jeg tok ham på ordet, kan ikke fleipe med sånt.IMG_7486Jeg hadde allerede grått ullstoff liggende, og det holdt til de tre ryggputene. En kjapp tur bort til Stoff & Stil sikret stoff til madrassen også. Ullstoffet er ganske likt det Bolia bruker på sine sofaer, tykt og fint. Når det gjelder slike oppussingsprosjekter ser jeg alltid mange muligheter selv om møbelet er aldri så slitent, jeg elsker planleggingsfasen og går i gang med iver og glede. Men jeg er nokså utålmodig. Derfor prøver jeg meg ofte på den enkleste og raskeste løsningen først. Noen ganger funker det (flaks), men som regel lønner det seg jo å gjøre en ordentlig jobb, selv om det tar lengre tid og gjerne innebærer prøving og feiling. Dette gjør at prosjektene mine har en tendens til å bli stående en stund før jeg gidder å starte. Eller jeg går lei midt i. Som oftest skyldes det at jeg ikke helt vet hva jeg skal gjøre. Mange synes nok selve oppussingsprosessen er morsomst, men jeg liker best innkjøpsfasen, planleggingsfasen og «ferdig»-fasen. Ha ha. Noen som kjenner seg igjen? Men jeg fullfører alltid. Og det gir selvtilliten et skikkelig boost å få det til! Jeg prøver derfor å lære av Audun, som alltid gjør ting utrolig ordentlig og nøye. Jeg ser jo hvor fint det blir da, og er litt misunnelig på ham som er så tålmodig. Så jeg prøver å skjerpe meg. Og det synes jeg at jeg har klart denne gangen.DSC_0015Siden ullstoffet er nokså tykt og helt uelastisk, slet jeg litt med å få sydd putetrekkene. Det ser kjempeenkelt ut, men trekket foran, under og bak er i ett stykke, som brettes over og sys fast rundt de to sidestykkene. I og med at jeg ikke har sydd så mye før, var det litt jobb å få sydd det pent sammen i de runde hjørnene.
DSC_0016Jeg jobber aller best om kvelden, da kan jeg sitte og konsentrere meg til langt på natt og tida bare flyr. Heldigvis hadde jeg funnet en lur løsning da jeg skulle begynne på pute nr 2. Ellers hadde jeg vel aldri fått lagt meg. Har forresten lært hvordan jeg syr usynlig håndsøm med krumnål. Utrolig smart! Og ifølge min kjære mann ser resultatet veldig proft ut. 😀
IMG_7354Alt går som en lek med en så hjelpsom og søt assistent.IMG_7355Først stiftet jeg fast nytt lerretsstoff til ramma. Det som var der fra før var blitt morkent og hadde revnet flere steder. Stiftemaskina er kjøpt på Clas Ohlson, er laget for møbeltapetsering og jeg tok den dyreste de hadde. Haha. Her skal det ikke stå på dårlig verktøy, iallfall.
IMG_7360For at sofaen skulle bli god å sitte på, valgte jeg en ganske mye tykkere madrass enn den opprinnelige. Dette endrer jo designet en smule, men i dette tilfellet trumfet komforten. Den nye madrassen, en vanlig skumgummimadrass til seng, ble målt opp og skåret til. En skarp tapetkniv er lurt å ha når en skal skjære i tykk skumgummi. Det vet jeg nå, fordi den jeg brukte var skjem, enda min mann sa klart og tydelig ifra om dette på forhånd og tipset meg sterkt om å kjøpe en ny. Var det noen som snakket om investere i ordentlig verktøy? Men det hadde jeg ikke tid til. Og butikken var stengt. Hilsen frk. utålmodig.IMG_7362IMG_7363Så sydde jeg inn madrasstrekket slik at det passet den nye størrelsen på madrassen. Da slapp jeg å trekke skumgummimadrassen med lerrettsstoff før jeg stiftet fast ullstoffet. Det er mye lettere å få ullstoffet til å ligge pent når det er et tynt stoff i mellom, siden skumgummien liksom lugger litt.
IMG_7365Så kunne jeg tilpasse ullstoffet til madrassen. Det er ekstra viktig å stramme stoffet godt underveis når en trekker om møbler, både når en måler opp, nåler og syr. For ikke å snakke om når en stifter fast til slutt.
IMG_7367Trekket til madrassen består av flere biter som først er sydd sammen, og deretter montert på madrassen og sofarammen. Det ble litt banning underveis her, for det var så vanskelig å få det pent rundt hjørnene og over selve treramma. Men til slutt sa jeg meg fornøyd og stiftet fast trekket. Gjett om jeg var glad da jeg var ferdig! Dagen etter oppdaget jeg at Valdemar hadde kastet opp på sofaen i løpet av natten, og jeg måtte til pers med Milo og fuktig klut.IMG_7491Nyvasket sofa. 
Hva synes dere? Håper dere blir inspirert til å trekke om gamle møbler, det er så gøy å kunne si at en har fikset det selv! 🙂 IMG_7441

 

Advertisements