Gjør designkupp på loppemarkeder

by Camilla

DSC_0155Hvis du går på loppis for å finne vintageklær fra kjente designere og de gamle, store motehusene, kan det hende du må lete litt før det dukker opp en skikkelig godbit. Det er langt mellom de ekte Chanel-merkelappene, hvis de i det hele tatt dukker opp. Er du på utkikk etter slike designerplagg, er det lurt å gå på loppemarkeder i de delene av byen der det tradisjonelt har bodd litt rikere folk, som for eksempel på vestkanten. Jeg anbefaler også å lese seg litt opp på de ulike merkene og navnene, hvis du ikke kjenner til så mange av dem fra før. Alle har jo hørt om Dior og Chanel, men det finnes også mange andre merker du kan se etter, og som har laget flotte plagg, sko og vesker i like god kvalitet og design som Coco og Christian. Flere av de gamle motehusene holder fortsatt koken, mens andre er lagt ned for lengst. Noen ganger har de som arrangerer loppemarkedet sortert og plukket ut det de tror er mest verdifullt på forhånd, og laget en liten «boutique» i klesavdelingen. Her er som regel prisene høyere, men vær kritisk og sjekk merkelapp og kvalitet nøye- alt er ikke nødvendigvis mer verdt selv om det henger i boutiquen.  Ofte har korpsforeldrene lurt inn mengder av klær, sko og tilbehør fra kjedebutikker, både utvaskede plagg, og klær med lappen på, som de håper å få en høyere pris for. Husk at det alltid er lov å prute, selv om det er satt opp prislister. Et loppemarked uten prutemulighet er ikke et ekte loppemarked (men det er en annen diskusjon).DSC_0159Men i blant dukker det altså opp ekstra gode kjøp, uten at det gjør for vondt for lommeboka. Og jeg HAR faktisk funnet ekte Chanel-pumps på loppemarked, til en pris både jeg og selger var fornøyd med. Men det krever både tid, lyst og kunnskap å lete etter slike skatter, og du må gidde å stå tidlig opp og stille deg i køen før åpningstid. For det er faktisk sånn at det beste går først, å si noe annet er å juge. Ikke gi deg hvis du ikke finner noe på det første, andre eller tredje loppemarkedet. Du vil finne en skatt til slutt, uansett om det er klær, kunst, keramikk eller møbler du leter etter. Og det er så verdt det- gleden over å gå på skattejakt og gjøre kupp er nemlig helt uimotståelig! For ikke å snakke om avhengighetsskapende! Jeg ble bitt av loppebasillen allerede da jeg var 12-13 år, og er fortsatt en ihuga loppemarkedentusiast. Og rykker det først i loppefoten, skal det mye til for å stoppe! Denne høsten har jeg samlet ting til huset heller enn til klesskapet, men forrige helg var jeg heldig og fant denne sorte vintagejakken i ull fra Emanuel Ungaro, en fransk designer som blant annet jobbet for Balenciaga, før han åpnet sitt eget motehus i Paris. Jakken er fra 80-tallet, har fantastiske skulderputer, og skrålukning med knapper i gull og rosa. Jakken er merket med Ungaro Parallèle Paris, og har et snitt som faktisk funker i dag også, synes jeg. Det er noe med de markerte skuldrene som umiddelbart gir selvtillit, jeg retter meg liksom litt ekstra opp i ryggen. Og den følelsen kan vi alle ha bruk for innimellom. Dette er rett og slett ekte powerdressing, til den nette sum av 100 kr.IMG_7640Hallo, 80-tallet! Nå er bare spørsmålet om jeg skal ta med meg jakken til skredderen, siden den er litt for stor til meg, men samtidig var det jo slik snittet var på den tiden.

Advertisements